fredag 11. april 2014

MOROCCAN CUISINEMat fra Marokko er rik på både smak og farge. Her er det krydder, i store mengder, som gjelder! Maten er like fargerik som alt annet i Marokko og like smakfullt som den ser ut. De bruker masse krydder i absolutt alt de lager og noen av de mest brukte krydderne er: spisskummen, pepper, kanel, ingefær, hvitløk, koriander og sist, men ikke minst safran. Et marokkansk middagsmåltid kan for eksempel bestå av en forrett av salat med tomat og agurk og brød til. Hovedretten tilbredes ofte i en tagine (en kjeramikkpotte) fyllt med kjøtt og grønnsaker, og desserten kan bestå av oppskåret appelsin eller ekstremt søte og klissetet kaker. Etter middag nyter man en mynte-te, som ofte drikkes opp til 6 ganger daglig, skal vi tro vår guide. Vi hadde alle gledet oss til å spise cos-cos mens vi var i Marokko, men det serveres kun på fredager, så det gikk vi dessverre glipp av. Neste besøk må legges til en fredag! Jeg tenkt jeg skulle dele et par oppskrifter fra dagen vi tilbragte på kurs i marokkansk matlaging. Det var både lærerikt og morsomt, og en nyttig ting å ta med seg hjem til Norge. Jeg elsker å fylle skapet hjemme med eksotiske krydder fra andre land, da blir det ekstra stas og lage middag. På den måten har man tatt med seg en bit av verden hjem og man kan smake på steder man allerede har vært. 


Matlagingskurs på Riad Chorfa


En riad er et tradisjonelt marokkansk hus med indre gårsrom eller hage. De er ser ofte anonyme ut fra gaten, men innenfor skjuler det seg oaser av planter, basseng og dekorerte fliser. Mange av riadene i Marrakech brukes som gjestehus, slik som nydelige Riad Chorfa. Dette var stedet for matlagingskurset vårt og jeg tror ingen av oss hadde hatt noe i mot å overnattet her en natt. 


Tomat og agurksalat 

til 4 pers.
- 1/2 kilo tomater
-1/2 kilo agurk
 -1 finhakket løk
- saften fra en sitron eller edikk 
-litt fersk persille
- spisskummen!
- salt og pepper
- så mye olivenolje du føler for (de brukte MYE) 
Bland sammen og la stå i en halv time før servering. 


Grillspyd marinade

Lam:
-lammekjøtt
-litt fersk persille og korianer
-1 fedd hvitløk
-1 ts spisskummen (!)
-1 ts paprika
-1 ts pepper
-1 ts salt
-1 ss olje

Kylling eller kalkun:
- kalkun eller kylling, ca 500-600 gr. 
- 1 ts spisskummen (!) 
- 1ts paprika
- litt fersk persille
- litt safran (hvis du har råd)
- salt og pepper
- saften av en sitron 
- 1 ss olivenolje

Bland alt sammen og la kjøttet ligge så lenge som mulig i marinaden. Hvis du har mulighet, lag marinaden dagen før og la det ligge over natten i kjøleskapet. 


Lun gulrotsalat

- 1/2 kg gulerøtter
-litt fersk koriander og persille
- 1 ts spisskummen
- 2 ts paprikapulver 
- 2 fedd hvitløk
- saften fra en halv sitorn
- 1/2 kopp olivenolje
- salt og pepper

Riv gulerøttene med rivjern og legg dem i en kjele med vann. Kok sammen i 15 min. Hell så av vannet og tilsett alle kryderne. La det stå og trekke på platen i ca en halv time. 

Appelsin dessert
- 4 appelsiner 
- kanel
- melis 
- myntebladet til pynt

Denne er så enkel at den egentlig ikke trenger noen forklaring. Skrell og del appelsinene i skiver. Legg dem utover et fat og strø over kanel og melis. Pynt med mynteblader. Gjør som marokkanere flest og suppler med en mynte-te attåt. 


Bilder fra dagen:


 Stig kledde den leopardmønstrete trillebagen han fikk utdelt, særdeles godt. Te, både før og etter mat, også gjerne underveis. 


Her måtte alle bidra hvis vi skulle klare å fore den sultne blogghæren. Kutte, skjære, koke og steke! 


Renate viser stolt frem salatblad-dandering sin, mens kokka og sjefen sjøl setter siste finish på verket. 


Bloggerne tar seg en lese- og oppdateringspause mens vi venter på at maten skal bli ferdig. 


 Jeg ønsker meg en liten ferie-riad i Marrakech.Takk for maten!


Turen til Marokko var sponset av Visit Morocco og  Sahara Experience i samarbeid med Norske reiseblogger. Alt jeg skriver om er mine egne synspunkter og meninger, og jeg sto helt fritt til å skriver om hva som helst fra mine opplevelse i Marokko.

5 kommentarer:

 1. for nå ble jeg IKKE sulten liksom! ;)

  SvarSlett
 2. Takk for maten, indeed! Nydelig mat, pg flott innlegg fra opplevelsen!

  Skulle gjerne hatt en ferie-riad i Marrakech jeg også :P

  SvarSlett
 3. Fantastisk, så flott du deler noen oppskrifter her :) Jeg er veldig glad i mat og særlig nye matopplevelser, men jeg har et problem, jeg er ikke så veldig glad i koriander :( Dette er jo et krydder som er veldig vanlig mange steder i verden, men jeg prøver det alltid i håp om at en dag liker jeg det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var som deg før og var ikke spesielt begeistret for det, det kan ta litt tid å vende seg til. For min del så ble jeg omvendt når jeg var i India, for der bruker de koriander i alt. Etter det så elsket jeg det :) Man kan jo eventuelt bytte ut koriander med baldpersille ;)

   Slett