mandag 18. august 2014

KULINARISKE POLENDet har aldri slått meg at Polen kunne være en kulinarisk opplevelse, men det var det altså. Den helgen vi var i Polen spiste vi så mye god mat at jeg fremdeles har det friskt i minne hvor idiotisk mette vi var hver eneste dag. Et privilegium spør du meg og få smake på så mye god og variert mat. 

Det første måltidet som ventet oss var på Malbork slott. Det bestod av tradisjon polsk husmanskost og var et tung fordøyelig, men velsmakende måltid. Forretten bestod av ribbefett som man skulle smøre utover brødskiva. Deretter ventet en svinesuppe servert i brød, suppa ble servert invendig brødet slik at man fikk både suppe og brød i ett. Til hovedrett fikk vi den klassiske polske varianten av svineschnitzel med kål og poteter til. Dette var som sagt mektige saker og omvisningen rundt på slottet etterpå ble en litt tyngere opplevese. Å spise i slike historiske omgivelser gir en fin ramme for måltidet og det er lett å drømme seg tilbake i tid. 


FrokostpiknikFrokostpiknik i Sopot var neste matstopp på turen. Det hele fant sted i parken utenfor rådhuset, der det var stilt opp en rekke boder med diverse lokale delikatesser. Hit kom både småbarnsfamilier og par for en hyggelig morgenpiknik i parken. Det hele var en idyllisk opplevelse og en fin måte å starte lørdagen på. 
Slow food festival

Hvert år i slutten av juni arrangeres Slow food festival i Sopot. Matfestivalen holdes på den 500 meter lange piren som strekker seg ut i vannet. Ideologien bak slow food er mat som er lagd fra bunnen av med rene kortreiste råvarer. Siden Sopot ligger ved havet var det naturlig nok mye sjømat på menyen og ikke minst jordbær, siden vi var midt i jordbærsesongen. Man kjøper kuponger ved inngangen også går man rundt å prøvesmaker all den deilige maten etterpå. Festivalen gir en mulighet til å smake på ulike lokale delikatesser og retter som er typiske for Sopot og distriktene rundt byen.   
Et stort stykke matkunst.

Polsk mat overrasket positivt på alle mulige måter, det var absolutt ikke så traust som jeg husket det fra forrige tur for ca 15 år siden. Det er enkelt å finne både billige, velsmakende og spennende mat, og inntrykket jeg sitter igjen med er at det fint går an å reise på en kulinarisk tur til Polen!Turen til Polen var sponset av Polske statens turistbyrå. De har derimot ikke lagt noen føringer på hva jeg skriver i innleggene mine, det er helt og holdent mine egne oppfatninger og meninger.  

3 kommentarer:

  1. Åhhh... vann i munnen altså!!! Dette så jo helt fantastisk ut!

    SvarSlett
  2. Ja her var det mye god mat :) Har vært i Polen flere ganger, også Gdansk og må si at det er ikke alle steder som er like gode når det kommer til mat. Man må nok undersøke litt før man kommer over de bra stedene. Eller man kan lese tips fra andre i for eksempel blogger, som her :) :) :) Reiser til Sopot til helga og gleder meg super masse, ser jo hva du viser her:)

    SvarSlett
  3. Mmm, vi fikk smake mye herlig mat på den turen altså! :D

    SvarSlett