mandag 28. juli 2014

FINNMARK RUNDT

I sommer bestemte vi oss for å legge ferien til den nordlige delen av landet. Siden vi hadde lokalkjente i Kirkenes falt valget på Finnmark. Vi startet med Kirkenes som utgangspunkt og kjørte land og vann rundt for å se Finnmarks naturperler. 

En tur med Hurtigruta er obligatorisk når man ferdes i nord og vi hoppet på fra Kirkenes til Vardø, en tur som tar ca 3,5 time. Vi reiste med en av de nyere båtene MS Trollfjord som lå fjellstøtt på vannet, selvom sjøen utenfor var av hissig karakter. Hurtigruta er en fin måte å se de mange utilgjengelige stedene på, men kan nok ofte være en forblåst opplevelse. Da kan alternativet være å gjøre som de over, nyte en inne-kaffe og titte på utsikten. Vi angret litt på at vi ikke tok med badetøyet, for det hadde vært perfekt å sittet i boblebadet på dekk med vinden i håret og vinen i hånda. Vardø:
Det østligste punktet i Norge heter Vardø og er en liten forblåst by, på en liten forblåst øy. Det finnes ingen trær i Vardø, men unntak av et tre, som innbyggerne hvert år pakker inn når vinteren kommer. Gjennomsnittstemperaturen er 10 grader om sommeren og jeg tok meg selv i å angre på at jeg ikke hadde en lue for hånden når vi var der. Den viktigste næringen i Vardø er fiske, men etter nedgang i fiskeindustrien og fraflytting de siste tyve årene har det blitt gjort noen grep for å løfte Vardø igjen. Tiltak som er blitt gjort er blant annet at ildsjeler i byen hvert år arrangerer Yukigassen, en snøballkrig-konkurranse som tiltrekker seg folk fra hele Finnmark. Andre tiltak er satsing på reiseliv og kunst. For et par år tilbake arrangerte graffitikunstneren Pøbel et gatekunstprosjekt hvor ulike graffitikunstnere fra Europa kom til Vardø for å dekorere byen. Resultatet ble et kunstnerisk løft for de mange forlatte husene og nedslitte vegger fikk nytt liv. 
Som en del av et fornyingsprosjektet ble også minnesmonumentet over heksebrenningen opprettet i 2011. Dette monumentet er et sammarbeidsprosjekt mellom den franske kunstneren Louise Bourgeoise og arkitekten Peter Zumthor. 

I drøye hundre år, fra begynnelsen av 1600-tallet til 1700-tallet, foregikk det i Vardø omfattende heksebrenninger av lokalbefolkningen. Hele 135 mennesker ble beskyldt for trolldom og 91 av disse ble brent på bålet i Vardø. Hver av disse har fått sin egen minnesplass inne i det avlange monumentet. De ble alle anklaget for å være hekser og ha utøvd magi mot andre. Ofte hadde de inngått en pakt med djevelen og kastet trolldom over enkelte personer. De fleste av de som ble anklaget var kvinner og samer. Den samiske kulturen ble sett på som farlig og forhatt, og skulle derfor utdrydes, beordret Kong Christian IV.  Dersom du ble beskyldt for magi eller trolldom måtte du ta vannprøven. Hvis du sank var du ikke heks, mens hvis du fløyt var du heks. De fleste bestod vannprøven og ble deretter dømt til ild og bål. Man skulle ikke gjøre seg til uvenn i det lille samfunnet, for plutselig kunne man bli beskyldt for trolldom, og det hold med antakelsen, bekjennelsen kom under tortur uansett. 


Minnesmonumentet på Steilneset på Vardøya. 

Å kjøre fra det flate treløse landskapet i Vardø og utover til Hamningberg, var som å lande på mars. Plutselig åpnet et månelandskap av sylskarpe steinformasjoner seg ut mot havet. Det hele ser ut som om noen har gått amokk med øks i vilt raseri. Det ligner ikke noe jeg har sett tidligere, men det er som snytt ut av en Game og Thrones scene. Her snakker vi utilgjengelig sted å komme seg til. 
Vakkert og forlatt ligger lille Hamningberg der ute ved havet. Tidligere var det et gammelt fiskevær, men ble fraflyttet i 1965 da det ikke ble bygd nye moloer til havna. Idag er det kun hyttefolk, sauer og en eller annen nyskjerrig turist som tar turen ut hit. 

Turen tilbake fra Vardø tok vi om både Kiberg, Vadsø og Bugøynes.Vi passerte mange forlatte hus som sto i ensomhet og forfalt. 


De fleste stedene i Finnmark finner du veiskilt både på samisk og bokmål. I Kirkenes er det til og med skiltet på Russisk. 


Bugøynes, et lite sted som de siste årene har overlevd på grunn av kongekrabbefiske. Tettstedet kalles Lille-Finnland på grunn av alle finnene som innvandret hit på 1800-tallet. Dette bildet er tatt 01:30 midt på natten. Ikke rart man blir døgnforvirret. Finnmark består av robuste, men samtidig skjøre omgivelser som til tider sloss mot værkreftene og det nådeløse havet. Naturen får naturlig nok en sentral plass i livene til folk som vokser opp på slike steder. Vi var heldige å hadde fint vær med oss hele turen til Finnmark, men jeg kan ikke forestille meg hvordan det er her oppe når vinteren står på som verst og mørket ligger som et tungt teppe over dem. Naturen i Finnmark er utrolig fin, men man skal ha stor respekt for omgivelsene, de virker farlig vakre der de ligger i sin lune stillhet. 

8 kommentarer:

 1. Vakkert! Dette er virkelig Norge på sitt beste!

  SvarSlett
 2. Oi! Så stilig! For en opplevelse! Liker de små, forblåste stedene man finner der oppe - og landskapet ser virkelig dramatisk ut! Drømmer om en tur til Finnmark selv, og nå fikk jeg enda mer lyst til å dra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan anbefales! Røft, dramatisk og veldig pent :)

   Slett
 3. Kjekt å se stedene igjen gjennom bildene dine :)
  Hamningberg er bare så verdt turen, et helt utrolig landskap.

  Men ikke vær redd for å ta turen på vinteren. Mørket er ikke bare svarte natta, men også mektig nordlys og en helt egen stemning på mange av stedene. En kan jo unngå de aller mørkeste månedenen om en er redd for å bli deprimert, men nordlys på vidda er et uslåelig syn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig spesielt å være i Hamningberg, aldri sett noe lignende. Ja, jeg skal definitivt det. Har utrolig lyst til å se Nordlyset også fristet det med en lengere tur på Hurtigruta også :)

   Slett
 4. Må si jeg likte dette innlegget veldig godt! Ikke minst fordi kjæresten min har fått jobb der oppe (i Kirkenes), og det derfor blir litt pendling dit framover.. Fint med tips på fine steder å besøke i nærheten ;D

  Må si at landskapet ser mye mer spennende ut enn hva jeg så for meg! Flotte bilder som vanlig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi så kult, da kan du glede deg! Har flere gode tips om du trenger ;)

   Slett