tirsdag 1. juli 2014

GDANSK
I helgen var jeg så heldig å fikk være med på enda en bloggtur! Denne gangen gikk turen til Polen og  byene Gdansk og Sopot. De ligger lokalisert helt nord i Polen ved det Baltiske hav og er populære ferie destinasjoner for polakker og andre turister. 

Den gamle Hansabyen har alltid vært en sentral plass ikke kun for handel og skipsfart, men også historisk sett. Flere viktige historiske hendelser har funnet sted i den gamle havnehovedstaden oppigjennom tidene. De første skuddene i 2. verdenskrig ble avfyrt nettopp i Gdansk i 1939 av det tyske skipet Schleswig-Holstein, siden Hitler ønsket seg tilgang til Baltikum og Østersjøen. En annen historisk begivenhet som også fant sted i Gdansk var solidaritetsoppgjøret. På 80-tallet vokste det frem en sterk fagforeningsbevegelse på skipsverftet i byen, ledet av fagforeningsmannen Lech Walesa. Han dannet fagforbundet Solidaritet og drev arbeiderene og bevegelsen frem til seier av valget i 1989. Han tok da over som president i Polen og fikk også fredsprisen for sin innsats. Solidaritetsoppgjøret i Gdansk var begynnelsen på jernteppets fall og satte i gang demokratiseringsprosesser som spredde seg til resten av Øst-Europa. 


Selvom Gdansk ble veldig ødelagt under andre verdenskrig så har de klart å gjennbygge byen slik den så ut før. Brostensbelagte gater og skjeve murhus gir en fin innramming for alle de sjarmerende restaurantene og butikkene. Her finnes det flust av ravsmykker og hyggelige små uteserveringer. Selv spiste vi på et av Gdansk flotteste hoteller, Hilton. Ikke der jeg vanligvis pleier å spise lunsj, men det skal jeg sterkt revurdere. Den fireretters lunsjen som ble servert med hvite serveringshandsker var fantastisk god! Jeg tenkte automatisk at dette kostet fletta så jeg dobbeltsjekket bare for å være på den sikre siden. De ordene måtte jeg spise, 150 zloti (ca 300 kr) var prisen for fantastisk mat og vin. Det er helt overkommelig, selv for oss som reiser på budsjett. Ginmarinert agurk. 


Weekendtur til Gdansk er en billig affære. Man kan både bo og spise særdeles bra for en billig penge og kombinere det med shopping og vandringer i historiske omgivelser. All denne herligheten ligger kun 1,5 time fra oslo og Wizzair har veldig rimelige billetter dit.Turen til Polen var sponset av Polske statens turistbyrå, men de har ikke lagt noen føringer på hva jeg skriver om i innleggene mine. Det er kun mine egne oppfatninger og meninger jeg skriver om på bloggen. 

4 kommentarer:

 1. Det beste med Polen og Gdansk er at man kan få så veldig billige billetter dit (har selv vært der et par ganger og skal dit igjen i august) Og så er det billig å bo og leve og skulle man ønske å shoppe ja så er det billig det også. Tror nok mange har undervurdert Polen litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Definitivt! Polen var overraskende billig, man får utrolig mye for pengene. Så gøy at du skal dit! Hvor i Pllen skal du?

   Slett
 2. Ser ut som en veldig fin by! Har aldri vert i polen før, er kanskje på tide?

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig på tide, Astrid! Veldig sjarmerende by. Gratulerer så mye som nygift :)

   Slett