onsdag 14. mai 2014

ROAD TRIP I SØR-FRANKRIKE


Frankrike er det landet jeg er mest bevandret i, og det av god grunn. Det er vanskelig å ikke la seg begeistre av den gode maten, fyldige vinen og de lilla lavendelengene. En fin måte å se mye av landet på er og leie en bil, eller eventuelt ta det som en tur og kjøre fra Norge. Vi har stort sett leid bil hver gang vi har vært her og har dermed fått sett mange forskjellige steder underveis. Dette innlegget kommer til å ta for seg noen av de fineste stedene jeg har besøkt under mine bilturer i Provence og Languedoc i Sør-Frankrike. Det varierte landskapet i sør byr på vingårder, romerske akvedukter, borger, slott og palasser paver verdig. Her er mulighetene mange og avstanden mellom hvert vinglass og hver hårete ost kort. Det er ikke rart man reiser tilbake år etter år!  Man kommer ikke bort i fra at fransk mat kanskje er noe av det deiligste som finnes. Her har de oster for en velutviklet gane, den ene mer hårete enn den andre. Jeg er enda ikke blitt så gammel at jeg spiser de strammeste sortene, men jeg setter så absolutt pris på en velmoden bit til vinen. 


Siden Provence ligger ved havet finnes det utrolig mye bra sjømat. Min favoritt er moules frites, altså blåskjell med pommes frites. 


Franskmenn kan ett eller annet om å bake kaker også. Fristelse på fristelse. 


 Disse gamle franskemennene snakker kanskje ikke engelsk, men er mer enn villig til å hjelpe. 


Aldri en lunsj uten en crêpe, en fransk pannekake, gjerne med nutella. 


Du skal ikke kjøre langt før du ett eller annet sted i horisonten skimter en borg eller et forlatt slott. 


 Forslag til steder å besøke: 


ARLESDet som en gang var et viktig sentrum i romertiden er nå en sjarmerende og stillferdig by som hviler mellom Rône elven, som deler byen i to. Hver lørdag formiddag finner et av Provences fineste markeder sted her. Da trilles det ut boder på boder i gatene og det tar nesten hele dagen hvis du skal rekke gjennom hele markedet. Her kan du finne alt fra lokale matspesialiteter til flettede strandkurver. Kjøp med deg noen ferske oliven, litt vin og en baguette, og sett deg et sted du kan nyte utsikten til den romerske arenaen.
AVIGNON
Avignon er en av de største byene i Provence og var på 1300-tallet sete for hele syv forskjellige paver. Byens mest imponerende bygning er nettop pavepalasset, som er bygd i gotisk stil. I middelalderen var byen et viktig sted for handel og politisk og økonomisk aktivitet. Som i de fleste andre franske byer finner du også her et par fine markeder. På søndager kan du lete etter skatter på loppemarkedet, og på mandager kan du gjøre ukens innkjøp på matmarkedet. 


Le Palais des Papes. 


CARCASSONNE
Dette er en utrolig artig by å besøke. Det føles som å være med i en film fra middelalderen når du vandrer rundt i brostensgatene med høye borgmurer på alle kanter. Den godt bevarte festningsbyen ligger i provinsen Languedoc og står på UNESCOs verdensarvliste. Byen er delt i to, der den eldste delen er festningen omringet av solide murer og vakttårn, mens på andre siden av elven finner man den moderne delen av byen hvor flesteparten av innbyggerne bor. Innfor murene finner du slottet, katedralen og utallige små restauranter, kafèer og butikker. Jeg kan personlig anbefale den lokale middelalderske matretten casoulet, som stort sett består av bønner med en kjøttbit eller to i. Ikke verdens mest lukseriøse måltid, men overraskende velsmakende og ikke minst veldig mettende. THE VERDON GORGE
Frankrikets svar på Grand Canyon er 21 km lang og omgitt av stupbratte fjell på alle kanter. Det er en nærvepirrende opplevelse å kjøre langs den, men utsikten fra vinduet er upåklagelig. 


NIMÊSHvis du er interessert i romertiden er dette byen å besøke. Her finner du den best bevarte arenaen fra romersk tid. Den er bedre inntakt enn Colosseum i Roma og det arrangeres ofte forestillinger og tyrefekting der. 


PONT DU GARDRomerne visste å sette spor etter seg og var det noe de var gode på, så var det dette med å konstruere. Pont du Gard er en akvedukt som hadde som formål å frakte vann til innbyggerne i byen Nimê. Den er bygget over tre plan hvor det nederste planet fungerte som vei. Området akvedukten ligger i er utrolig pent, dette er en perfekt location for piknik og utflukter. Midt på dagen kan det være mange skoleklasser som har tatt turen hit, men det er ikke spesielt forstyrrende siden området rundt er så stort. 


Vi leide kanoer og padlet nedover elven for tilslutt å ende opp under Pont du Garde. Det var en fin måte å se mer av naturen og området rundt på. Hvis det er fint vær og varmt i luften er dette også et fint sted å ta seg en dukkert.  
 Det var mamma som viste oss Pont du Gard første gangen. Hun elsket dette stedet og jeg skjønner veldig godt hvorfor. Her finner man roen. Man burde ha en hel dag i området, padle seg en tur eller spise en bedre lunsj langs elven. Mer idyllisk blir det ikke. 

Frankrike byr på utallige små sjarmerende steder og byer, jeg har kun sett et lite utvalg. Hvis du er interessert i mat og vin så syntes jeg ikke du burde nøle et sekund med å sette snuta sørover. Lei deg en sykkel og sus avgårde fra vingård tl vingård, eller dra på historisk rundtur fra slott til borger. Rimelige fly får du både til Nice og Marseille, som er bra utgangspunkt for å reise videre med bil. 

God tur! 
6 kommentarer:

 1. Spennende å lese! Fikk lyst å reise tilbake til Frankrike nå :)

  SvarSlett
 2. Så artig! Spesielt siden jeg skal være i Sør-Frankrike i 4 uker i sommer! Planen var å kjøre nedover (har kjørt til Italia flere ganger), men nå ser det ut for at det blir fly med leiebil. Mr. No-Bakcpacker skal jobbe, men vi regner med å ta litt utflukter i helgene... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh det hørtes deilig ut!! Kan også anbefale Aix en Provence og den lille sjarmerende strandbyen Villefrance sur mer rett ved Nice. Veldig misunnelig! ;)

   Slett
 3. Så herlig innlegg! Frankrike er en storfavoritt! Spesielt likte jeg Carcassonne (leste også boken Labyrinten før jeg dro så kan ha noe med det å gjøre også, hehe). Digger slike franske, gamle fjellandsbyer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Carcassonne var utrolig kult! Frankrike er alltid en deilig avkobling :)

   Slett