torsdag 12. mars 2009

Sacred Valley - Inkaenes dal


Vi er klare til fjelltur.


Inkatempel i Ollayantaytambo

Inkaterrasser brukt til jordbruk. De her ble brukt til poteter. Terrassene hadde tre funksjoner: Det ble mulig aa dyrke mat der det tidligere var for bratt (noe for Norge?), det hindrer jord-erosjon og ras, og sist men ikke minst som guiden vaar paapekte - det ser veldig pent ut.

Hvis man ser noeye paa denne fjellsiden som ruver over aakrene i Ollantaytambo kan man se et ansikt i fjellet. Det er skaperguden ifolge inkatroen, og derfor anla de et tempel til hans aere paa andre sida av elva. hvis man ser enda noeyere er det en stor bygning til hoyre - det er matlageret, ogsaa har han en "krone" paa hodet som fungerte som vakttaarn. Husene er de samme som folk bor i fortsatt, bare med nye tak.
I vannets tempel er det mange fontener der man kan vaske seg foer man gaar opp i soltempelet. Siden vannet er hellig er det bare aa ta litt vann i panna, og saa er man ren. Denne fontenen er kun forbeholdt prinsessen.

Mona har forbredt seg paa kulda og hamstra alpakkaull i alle varianter. Her er flere gamle inkagrunnmurer.

Markedet i Pisac. Mona proever et skjoert av det tradisjonelle haandverket, men fordi vi ikke fant noen anledninger aa bruke det til endte vi bare opp med enda flere luer og sokker.

Matte de Coca, te av cocablader, skal visstnok hjelpe mot hoydesyke. Selv om dette ikke er vitenskapelig bevist tar vi ingen sjanser, og drikker det saa ofte vi kan. Men ta det helt med ro Inger Liljan, det har mindre narkotisk virkning en en espresso.

En gutt gir oss en guidet tur i utkikkstaarnet i Pisac. Vi proevde aa forklare at spansken vaar ikke holder tempo med hans fortellinger, men det brydde han seg ikke noe om.

Markedet pakkes sammen

5 kommentarer:

 1. Lykke til paa fjellet. Vaar lille tre dagers tur i jungelen var nok ingenting i forhold til machu pichu men min lille walkingstick gjorde sin nytte den Hanne Marit! God stoette i bratte bakker baade opp og ned:) hehe.. god tur til dere! klemmer fra synnove

  SvarSlett
 2. takk for gaven Hanne Marit! Har storkost meg med både Thorvald Steen og William Dalrymple. Fine bilder og morsomt å følge turen deres.

  Hilsen pappa John.

  SvarSlett
 3. Jeg får så lyst til å reise selv når jeg ser alle de koselige bildene og leser om alle de flotte opplevelsene ! Inka-kulturen er kjempespennende! Gleder meg ellers til å møte dere en vinterdag dere er hjemme i sandefjord og rusler rundt i de varme vinterluene deres! Håper ellers at dere tåler fjellturen godt! Hilsen Berit

  SvarSlett
 4. Koselig aa hore alle sammen!Vi er akkurar kommet ned fra fjellet og er helt odelagte i kroppen, saanne intense fjellturer tar paa, saa vi trenger nok noen dagers rehabilitering. Bra at du kose deg med gaven pappa, det var meningen:) Og berit jeg kan garantere for at lamaull holder deg varm under norske forhold!

  SvarSlett
 5. Hei, gleder meg til å se bilder fra Machu Pichu! Jeg starta en gang med å lære meg spansk fordi jeg ville nettopp dit - så dette er stas! Åssen går det forresten med spansken, lært mye? Nyt dagene videre... Klem fra Heidi

  SvarSlett