fredag 27. desember 2013

GUADALUPE & TEOTIHUACAN

          For meksikanere flest, enten de er dypt religioese eller saa godt som ikke-troende, saa spiller uansett Guadalupe en viktig rolle i livene deres. Den moerkhudede utgaven av Jomfru Maria viste seg en gang paa begynnelsen av 1500 tallet for en indianer paa toppen av et fjell og ba han om aa spre budskapet. Slag i slag gikk det de neste aarhundrene, og den dag i dag er det Mexicos helligste sted som tiltrekker seg hundretusenvis av pilegrimmer hvert aar. Jeg telte hele 7 kirker paa den enorme plassen i utkanten av Mexico City og vi var absolutt ikke alene om aa vie mor Guadalupe et besoek. Det er vanskelig aa beskrive stedet, men det var en overveldene foelelse aa vaere der sammen med de troende.


Folk sang og krabbet paa kne inn i kirken hvor det var messe. 
Grunnen til at de krabber paa knaerna er fordi et mirakel er blitt utfoert og de viser med det sin takknemlighet og hengivenhet ovenfor Guadalupe. 

Guadalupe og det meksikanske flagget.

TEOTIHUACAN


Noe av det vi proever aa unngaa mest naar vi er ute aa reiser er aa havne paa guidet tour å gå i kø sammen med andre turister. Bare tanken faar med til aa kloe. Men denne gangen hadde vi saa liten tid, saa vi saa oss noedt til aa kjope oss ut av situasjonen for aa rekke det vi ville se. Vi bestile en tour til pyramidene som ligger en times tid utenfor Mexico city og krysset fingrene for at vi ikke skulle faa turist-panikk paa turen. Det gikk heldigvis veldig fint, for det viste seg at det bare var Frida og jeg som hadde meldt oss paa. Guiden var en sjarmerende eldre herremann som ga oss et kreasjkurs i meksikansk historie fra fkr til naatid. Det trengte vi saart.

Byen oppstod ca 300 fkr og varte frem til ca 600 ekr. Mange av ruinene var oedelagt da arkeologene gravde dem ut, men har i de senere aarene blitt pent restaurert. De to store pyramidene (sol og maane) er derimot godt bevart slik de en gang var i Teotihuacans storhetstid.

Imponerende hoeyde og mange trappetrinn til toppen. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar