søndag 21. september 2014

IN TRANSIT


Det begynner å bli et par år siden jeg var i Vietnam nå, men en ting som fascinerte meg veldig med landet var trafikken. Det finnes veldig få biler i Vietnam, det kommer antakeligvis av at moped og sykler er mye mer praktisk med tanke på fremkommelighet, pris og plass. Trafikken er helt vanvittig kaotisk og sjansen for å bli påkjørt er langt over gjennomsnittet. De første dagene i Hanoi ble jeg påkjørt to ganger når vi prøve å krysse veien og jeg forstå etter det at jeg måtte lære meg logikken i trafikkmønstret, hvis jeg skulle overleve turen. Trikset hvis du skal kysse gaten er å enten alliere seg med en gammel dame som kan geleide deg over, eller du kan sakte begynne å gå ut i veien, som en slags mopedslalom mellom de som kjører fordi. Det virker sånn delvis bra, men med livet som innsats hver gang du skal noe sted så kan turen fort ta lag tid. 


I Asia er det virkelig ingen begrensninger for hva man frakte med seg på en moped, alt fra hele familien på 5 til geiter og båtmotorer, vi så det meste. En dag satt vi oss ned på en fortauscafè i Saigon og betraktet trafikken rundt oss en liten stund. Det ble selvfølgelig godt dokumentert med kamera, siden det som kom susende fordi bare ble mer og mer absurd. 








  





mandag 8. september 2014

RAVAL





Raval, like hipt som det høres ut, er en av Barcelonas morsomte bydeler å traske rundt i. Kanskje ikke Barcelonas mest polerte område, men definitivt et av de mest pulserende. Ta en stikkgate fra La Rambla og du detter inn i en verden av second hand butikker, graffitikunst og brune barer. Det historiske området er et ypperlig sted for shopping, hvis du er ute etter små sjarmerende butikker med lite mainstream-varer. Før var Raval et av Barcelonas mest belastede områder med mye prostitusjon og kriminalitet, men de siste tiårene har det skjedd en stor endring til det positive for den dårlig beryktede bydelen. 








"Governing a large nation is like cooking a small fish" 
which means when governing a country it is necessary to: 
know the techniques,
control the heat,
measure the condiments, 
add the necessary touches
and respect the product





Man trenger ikke flytte blikket langt før man får øye på en kafè eller en liten tapasrastaurant med billig vin og myk serranoskinke. Vi kom tilfeldigvis over en knallbra asiatisk hvor vi slurpet i oss litt beinmarg.




MACBA, museumet for moderne kunst ligger å troner mellom de gamle bygningene i hjertet av Raval. De har et bredt utvalg av moderne kunst og man kan fordype seg i den koseptuelle kunstens verden i timesvis, hvis man har tid. 


Raval er en bydel man ikke burde gå glipp av hvis man er på bytur i Barcelona. Den skiller seg ut fra resten av gamlebyen med sin sjarmerende ærlighet og fortjener et besøk eller fler.

mandag 18. august 2014

KULINARISKE POLEN



Det har aldri slått meg at Polen kunne være en kulinarisk opplevelse, men det var det altså. Den helgen vi var i Polen spiste vi så mye god mat at jeg fremdeles har det friskt i minne hvor idiotisk mette vi var hver eneste dag. Et privilegium spør du meg og få smake på så mye god og variert mat. 

Det første måltidet som ventet oss var på Malbork slott. Det bestod av tradisjon polsk husmanskost og var et tung fordøyelig, men velsmakende måltid. Forretten bestod av ribbefett som man skulle smøre utover brødskiva. Deretter ventet en svinesuppe servert i brød, suppa ble servert invendig brødet slik at man fikk både suppe og brød i ett. Til hovedrett fikk vi den klassiske polske varianten av svineschnitzel med kål og poteter til. Dette var som sagt mektige saker og omvisningen rundt på slottet etterpå ble en litt tyngere opplevese. Å spise i slike historiske omgivelser gir en fin ramme for måltidet og det er lett å drømme seg tilbake i tid. 


Frokostpiknik



Frokostpiknik i Sopot var neste matstopp på turen. Det hele fant sted i parken utenfor rådhuset, der det var stilt opp en rekke boder med diverse lokale delikatesser. Hit kom både småbarnsfamilier og par for en hyggelig morgenpiknik i parken. Det hele var en idyllisk opplevelse og en fin måte å starte lørdagen på. 








Slow food festival





Hvert år i slutten av juni arrangeres Slow food festival i Sopot. Matfestivalen holdes på den 500 meter lange piren som strekker seg ut i vannet. Ideologien bak slow food er mat som er lagd fra bunnen av med rene kortreiste råvarer. Siden Sopot ligger ved havet var det naturlig nok mye sjømat på menyen og ikke minst jordbær, siden vi var midt i jordbærsesongen. Man kjøper kuponger ved inngangen også går man rundt å prøvesmaker all den deilige maten etterpå. Festivalen gir en mulighet til å smake på ulike lokale delikatesser og retter som er typiske for Sopot og distriktene rundt byen. 







  
Et stort stykke matkunst.





Polsk mat overrasket positivt på alle mulige måter, det var absolutt ikke så traust som jeg husket det fra forrige tur for ca 15 år siden. Det er enkelt å finne både billige, velsmakende og spennende mat, og inntrykket jeg sitter igjen med er at det fint går an å reise på en kulinarisk tur til Polen!



Turen til Polen var sponset av Polske statens turistbyrå. De har derimot ikke lagt noen føringer på hva jeg skriver i innleggene mine, det er helt og holdent mine egne oppfatninger og meninger.