onsdag 9. april 2014

MY FAVORITE PLACES

Det er noen steder som ganske enkelt tar pusten fra en. Steder som er så hjerteskjærende vakre at man blir stum. Steder hvor man finner ro og refleksjon. La meg ta deg med på et lite eventyr, til utvalgte plasser som jeg har besøkt de siste årene. Til kremen av naturperler som jeg ofte tenker tilbake på, og vil anbefale andre å besøke:

The backwaters - India
The backwaters er en labyrint av kanaler, elver og innsjøer som befinner seg sørøst i India, i delstaten Kerala. Det er et økosystem som består av ferskvann fra elvene og saltvann fra det Arabiske hav. Følelsen av å sitte i en lav båt som stille siger forbi hverdagen til folk, er en helt egen følelse. Her padler man seg gjennom frodige palmetrær og små landsbyer, mens livet går sin gang på land. Vi tok en dagstur dit, men det er også mulig å overnatte i båt. Hvis du trenger et sted for ro og restitusjon, så anbefaler jeg at du flyter rundt en dag eller to og nyter utsikten til livet på land og til vanns.

Iguazu Falls


For noen naturkrefter! De gigantiske fossefallene ligger på grensen mellom Brasil og Argentina, og det høyeste fossefallet er på hele 82 meter. Det er en mektig følelse å stå i vannspruten på tuppen av fossen og titte nedover. Vi så fallene fra den argentinske siden og brukte en hel dag på å utforske det store området. En av aktivitetene som er mulig å gjøre, er å kjøre med båt et stykke inn i fossen. Dette er en meget våt opplevelse, men så til de grader gøy!


Andesfjellene - Peru


Ingen steder har tatt pusten fra meg på samme måte som Andesfjellene i det sørlige Peru. Vi besøkte området rundt Cusco og gikk den berømte Inca-trailen i 4 dager. Selv om vi tålte høyden, på 4000 meter, relativt dårlig og turen viste seg å være mye mer krevende enn vi trodde, så er alt dette glemt. Minnene vi sitter igjen med nå, er den vanvittig flotte utsikten over de majestetiske fjellene. Hvis du er av det sporty slaget og er ute etter en variert tur, så er dette det perfekte valget. På de 4 dagene vi var ute og gikk, passerte vi både regnskoger, elver, juv, inka-ruiner, fjelltopper, sletter og lamaer. Vi overnattet på gamle inka-gravplasser med utsikt til snødekte fjellkjeder og de nystekte pannekakene lagd på 4000 meters høyde, har aldri smakt bedre. Det hele var en unik opplevelse som jeg aldri ville vært foruten. 


Dyrkingsterrasser i ulendt terreng. 


Little Corn Island - Nicaragua


Hvis jeg noen gang skal gifte meg, er det ingen tvil om hvor bryllupsreisen skal gå til! Little Corn Island er den minste av de to Corn øyene, som ligger i Det Karibiske hav utenfor Nicaragua. Nå er det riktignok 5 år siden vi besøkte stedet, så mye kan ha skjedd på den tid, men når vi var der var dette et stille og fredelig paradis, nesten uten turister. Her har du langstrakte sandstrender med turkist hav helt for deg selv, og hvis du får lyst, er det bare å ta på seg dykkemaska og utforske det fargesprakende livet under vann. Det finnes en lokal bar og et par autentiske restauranter, som stort sett serverer sjømat. Strøm er kun tilgjengelig fra et aggregat et par timer på kvelden og livet ellers går relativt sakte fremover. Ha Long Bay - Vietnam


De 1960 kalksteins øyene som ligger nordøst i Vietnam, står på UNESCOs verdensarvliste av god grunn. Her seiler man rundt på gamle treskip med flagrende seil og føler seg som en Østens pirat.


I Ha Long bukten finner du ikke bare snodige stenformasjoner, men også dryppgrotter og flytende fiskelandsbyer. Vi tok en todagers båttur i bukta og ble underholdt av både kanopadling, gnagende skipsrotter og koreanske turister som sang karaoke, sistnevnte så hysterisk morsomt at jeg ler enda. Vi tok anbefalingen fra hostellet i Hanoi og lot vær å bestille den billigste båtturen. Noe vi gjorde lurt i, siden det et par uker etterpå sank en båt full av turister, hvor alle omkom. Noen ganger kan det være lurt å investere en penny ekstra for sikkerheten. 


Tonle Sap - The floating village - KambodsjaTonle Sap er kambodsjas største innsjø og er lokalisert i provinsen Siem Reap. Husene i landsbyene er bygd opp på mange meter høye påler for å tåle regntiden, når vannstanden øker betraktelig. Tonle Sap-innsjøen er koblet sammen med Mekongelven gjennom Tonle Sap elven. Når vannet i Himalya renner nedover klarer ikke Mekong å få unna alt vannet, og det presses oppover i Tonle Sap, som gjør at vannstanden stiger med flere meter. Vi var der utenfor regnsesong, når vannet sto lavt og all konstruksjonen var godt synlig.
Dette stedet er magi forkledd som natur. Vi kom hit 1. nyttårsdag etter en heftig gatefest dagen før, og det var som medisin for kroppen og oppholde seg på et slikt sted dagen derpå. Innimellom, når jeg er ekstra sliten og lei, ønsker jeg meg tilbake til den flytende skogen og lyden av årer i vannet. Dette stedet er som dratt ut av en Ringenes Herre-scene hvor det ser ut som om en padlende alv når som helst skal komme sigende ut mellom tretoppene.
Træna - NordlandVi har våre perler vi også, her i vårt kalde langstrakte land. I 2011 innså jeg at jeg ikke hadde vært nord for Trondheim og syntes det var på tide å utforske nye deler av mitt eget land. Vi tok det som en tur og kjørte de 92 milene opp til Sandnessjøen, med Træna som endelig mål. Træna består av 450 øyer og holmer som ligger idyllisk til på vakre Helgelandskysten. Øyene ligger midt ute i havgapet og er siste stopp før Island. Ikke bare er dette et fantastisk vakkert sted, men de arrangerer også hvert år Norges kuleste festival, Trænafestivalen! En helg i juli trår alle de 400 innbyggerne som finnes på Træna til og steller i stand til en skikkelig fest. Det som imponerte stort var mobiliseringen og dugnadsånden som gjorde det mulig å skape en slik festival 33 nautiske mil ut i havgapet, for en innsats og et fellesskap. Vi var alle skjønt enige om at dette var en spesiell plass.


Træna er Norges eldste fiskevær og festivalen ser sin stolthet i å servere sjømat. Her får du mat fra havet i alle mulige varianter, alt fra hvalburgere til selgryte. Træna festivalen har nok Norges vakreste festival-location og det er en opplevelse å campe i de vakre, men robuste omgivelsene.


Midnattsol <3


Tsavo - Kenya
Øst-Tsavo nasjonalpark er en av de største nasjonalparkene i Kenya og hjem for en rekke forskjellige dyrearter. Parken er mest kjent for å huse de fem store, som vil si, elefant, buffel, leopard, nesehorn og løve. Vi fikk se hele tre av de fem store når vi besøkte parken, og særlig møtet med løvene gjorde inntrykk. Det er noe spesielt med å se dyr i deres naturlige habitat, så frie og fornøyde. Jeg lovet meg selv og aldri besøke en dyrehage igjen etter møtet med dyrene i Tsavo. Nasjonaparken er også kjent for sine enorme flokker av elefanter. For noen fantastiske dyr! Å se disse store dyrene traske over savannen med sine grasiøse og stolte skritt er en opplevelse jeg aldri vil glemme. Å se løver er ingen selvfølge når man er på safari, men vi var heldig og fikk øye på en hel flokk utpå morgenkvisten. De var på leting etter frokost og hadde sett seg ut en sebra som så fristende ut. Dessverre stakk sebraen og det ble ingen frokost, men løvene tok det hele med knusende ro og la seg ned for å slappe av i morgensolen. Møtet med disse dyrene var både fascinerende og skremmende. Det er lett å se på dem som litt store lekne katter, helt til de plutselig spenner muskler eller flekker tenner og man innser at dette er drapsmaskiner forkledd i myk pels. Lago de Atitlan - Guatemala
Lago de Atitlan, det er ikke så lenge siden jeg besøkte dette stedet og jeg kunne nesten ønske at jeg aldri forlot det. Den dypeste innsjøen i Mellom-Amerika har noe helt spesielt ved seg. Omkranset av vulkaner og stupbratte fjellsider er veien dit en utfordring og ikke for de med høydeskrekk. Veiene er smale og uten sikring og man kan bare håpe å be om at bilen du sitter i har gode bremser. Jeg kan med hånden på hjertet si at å komme seg dit er noe av det skumleste jeg har vært med på. Vi måtte legge om reiseruten på tilbakeveien fordi den veien vi kom ned virket livsfarlig å begi seg ut på en gang til. Men da vi først var framme angret vi ikke et sekund på at vi, med livet som innsats, hadde tatt turen dit.
Rundt innsjøen ligger det en rekke små maya-byer og man kan bruke dager eller uker på å reise fra by til by. Hvert enkelt sted har sine egne aktiviteter å tilby og vi strandet en stund i yoga-byen, San Marcos la Laguna.


Hvis du er på leting etter spiritualitet og meditasjon så er Lago de Atitlan plassen. Omgivelsene gjør at til og med skeptikere som oss finner dette stedet meditativt.Det er vanskelig å vite nøyaktig hvorfor man faller for et sted, men veldig ofte så spiller naturen en viktig rolle. Stedene over har gitt meg naturopplevelser ut av en annen verden, og jeg drømmer meg ofte tilbake til de unike plassene som jeg har besøkt de siste årene, og gleder meg til andre magiske steder som skal besøkes i fremtiden. Mitt tips er å lytte til andre reisende, det er ofte andres reiseerafringer som har tatt meg til disse fantastiske plassene.


http://www.travellink.no

4 kommentarer:

 1. Så utrolig mange flotte steder, og jeg gleder meg nå enda mer til jeg skal til Peru - selv om det ikke blir før i 2015!
  Veldig fine bilder av mange flotte plasser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, gled deg masse! Og jeg vil tro at turen du skal på er enda mer spektakulær :)

   Slett
 2. Flott innlegg! Skjønner godt at du har valgt ut disse stedene som favoritter :) Fikk veldig lyst å dra til Corn Island, Kerala, Halong Bay og Lago de Atitlan!

  Synes det er fryktelig vanskelig å velge ut favorittsteder selv, men kjenner meg igjen i at naturen ofte spiller en stor rolle. Bolivia ble en favoritt pga naturen (og menneskene vi traff), Transylvania i Romania er en favoritt på grunn av både naturen, historien og arkitekturen i kombinasjon. Kappadokia i Tyrkia falt jeg også for på grunn av den spesielle naturen, og det samme gjelder området rundt Yangshuo i Kina. Montenegro har også nydelig natur.. Kunne sikkert fortsatt en stund, det finnes så mange flotte steder ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har kun vært i La Paz i Bolivia, men det landet skal jeg definitivt se mer av! Mango gode tips her, takk for det! Nok av steder å besøke, blir ikke kjedelig med det første ;)

   Slett